Stabilization of sensitive substances by antioxidants from summer savory and encapsulation

  • The shelf-life of soybean oil as example of an oxygen-sensitive substance has been extended in this study by two methods, by addition of natural antioxidants and by encapsulation in a polymer shell. Antioxidants have been extracted from Summer savory, \(\textit {Satureja hortensis L.}\), by different methods, by conventional extraction with various solvents and by supercritical extraction with \(CO_{2}\). The most efficient stabilization was provided by the extracts obtained from supercritical \(CO_{2}\) extraction with ethanol entrainer. The shelf-life of the oil can thus be extended by more than a factor two. The encapsulation of soybean oil in PEG 6000 by the PGSS (Particle from Gas Saturated Solutions) process yields oil-filled microcapsules and prolongs the shelf-life of finely distributed oil.
  • Die Haltbarkeit von Sojaöl als Beispiel eines alterungsempfindlichen Stoffes wird in dieser Arbeit durch zwei Methoden verlängert: Durch Zugabe natürlicher Antioxidantien und durch Verkapselung in einer Polymerhülle. Die Antioxidantien wurden aus Bohnenkraut, \(\textit {Satureja hortensis L.}\) durch konventionelle Extraktion mit verschiedenen Lösungsmitteln sowie durch überkritische Extraktion mit \(CO_{2}\) gewonnen und bezüglich ihrer Ausbeute und Güte verglichen: Den wirksamsten Schutz gegen Oxidation gewährt ein mittels überkritischer \(CO_{2}\)-Extraktion mit Ethanol-Entrainer gewonnenes Extrakt. Die Haltbarkeit des Öls kann damit mehr als verdoppelt werden. Die Mikroverkapselung des Sojaöls in Polymerhüllen aus PEG 6000 mit dem PGSS-Verfahren (Particle from Gas Saturated Solutions) liefert ölgefüllte Composite und verlängert die Lebensdauer fein verteilen Öls.

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Metadaten
Author:Lenuţa GontaruGND
URN:urn:nbn:de:hbz:294-27072
Referee:Eckhard WeidnerORCiDGND, Béla SimandiGND
Document Type:Doctoral Thesis
Language:English
Date of Publication (online):2009/12/29
Date of first Publication:2009/12/29
Publishing Institution:Ruhr-Universität Bochum, Universitätsbibliothek
Granting Institution:Ruhr-Universität Bochum, Fakultät für Maschinenbau
Date of final exam:2009/07/21
Creating Corporation:Fakultät für Maschinenbau
GND-Keyword:Antioxidans; Bohnenkraut; Extraktion; Mikroverkapselung; Stabilisator (Chemie)
Dewey Decimal Classification:Technik, Medizin, angewandte Wissenschaften / Ingenieurwissenschaften, Maschinenbau
faculties:Fakultät für Maschinenbau
Licence (German):License LogoKeine Creative Commons Lizenz - es gelten der Veröffentlichungsvertrag und das deutsche Urheberrecht