Stabilization of sensitive substances by antioxidants from summer savory and encapsulation
- The shelf-life of soybean oil as example of an oxygen-sensitive substance has been extended in this study by two methods, by addition of natural antioxidants and by encapsulation in a polymer shell. Antioxidants have been extracted from Summer savory, \(\textit {Satureja hortensis L.}\), by different methods, by conventional extraction with various solvents and by supercritical extraction with \(CO_{2}\). The most efficient stabilization was provided by the extracts obtained from supercritical \(CO_{2}\) extraction with ethanol entrainer. The shelf-life of the oil can thus be extended by more than a factor two. The encapsulation of soybean oil in PEG 6000 by the PGSS (Particle from Gas Saturated Solutions) process yields oil-filled microcapsules and prolongs the shelf-life of finely distributed oil.
- Die Haltbarkeit von Sojaöl als Beispiel eines alterungsempfindlichen Stoffes wird in dieser Arbeit durch zwei Methoden verlängert: Durch Zugabe natürlicher Antioxidantien und durch Verkapselung in einer Polymerhülle. Die Antioxidantien wurden aus Bohnenkraut, \(\textit {Satureja hortensis L.}\) durch konventionelle Extraktion mit verschiedenen Lösungsmitteln sowie durch überkritische Extraktion mit \(CO_{2}\) gewonnen und bezüglich ihrer Ausbeute und Güte verglichen: Den wirksamsten Schutz gegen Oxidation gewährt ein mittels überkritischer \(CO_{2}\)-Extraktion mit Ethanol-Entrainer gewonnenes Extrakt. Die Haltbarkeit des Öls kann damit mehr als verdoppelt werden. Die Mikroverkapselung des Sojaöls in Polymerhüllen aus PEG 6000 mit dem PGSS-Verfahren (Particle from Gas Saturated Solutions) liefert ölgefüllte Composite und verlängert die Lebensdauer fein verteilen Öls.
Author: | Lenuţa GontaruGND |
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URN: | urn:nbn:de:hbz:294-27072 |
Referee: | Eckhard WeidnerORCiDGND, Béla SimandiGND |
Document Type: | Doctoral Thesis |
Language: | English |
Date of Publication (online): | 2009/12/29 |
Date of first Publication: | 2009/12/29 |
Publishing Institution: | Ruhr-Universität Bochum, Universitätsbibliothek |
Granting Institution: | Ruhr-Universität Bochum, Fakultät für Maschinenbau |
Date of final exam: | 2009/07/21 |
Creating Corporation: | Fakultät für Maschinenbau |
GND-Keyword: | Antioxidans; Bohnenkraut; Extraktion; Mikroverkapselung; Stabilisator (Chemie) |
Dewey Decimal Classification: | Technik, Medizin, angewandte Wissenschaften / Ingenieurwissenschaften, Maschinenbau |
faculties: | Fakultät für Maschinenbau |
Licence (German): | Keine Creative Commons Lizenz - es gelten der Veröffentlichungsvertrag und das deutsche Urheberrecht |